FORVENTER DU URIMELIG MYE AV DEG SELV?

Last updated on February 25th, 2021 at 10:54 am

Kan hende du har en sterk indre kritiker som i bakgrunnen snakker deg ned.

Foto: Gratisography

Kildene til selvkritikk er det ikke få av. Det kan være du har internalisert kritikk du har fått høre i barndommen, fra foreldre, familie og venner. Kanskje på skolen. Det kan være du har blitt mobbet og begynt å tro på de stygge og vonde tingene du ble fortalt. Kritikken ble bygd inn i deg, ned på cellenivå, og spilles nå på repeat i bakgrunnen. Budskap fra tv, media og nettroll kan være andre kilder til kritikk.

I “sammenligningsmaskinen” kan den indre kritikeren for eksempel bli presentert for skjønnhetsidealer hen mener også du burde jobbe mot å bli lik. Sammen med den indre perfeksjonisten og den indre pusheren jobber kritikeren målrettet for å finne den perfekte dietten og perfekte kroppen for deg. Greit. Dette avsnittet ble et lite sidesprang. Jeg må komme tilbake til den indre perfeksjonisten og pusheren senere.

Men «vi trenger vår indre selvkritiker og vi trenger skammen når vi har gjort noe som setter våre nære relasjoner eller sosiale posisjon i fare. Mange utvikler imidlertid en alt for hard indre kritiker, som pisker, trykker ned, begrenser og skader fremfor å hjelpe. En hard indre kritiker er ofte til stede hos personer som strever med depresjon – og selvhevdende sinne og selvmedfølelse er motgiften.» .

“Selvmedfølelse er motgiften til selvkritikk.

Akkurat nå kan det hende at den indre kritikeren kritiserer deg for å ha en indre kritiker som holder deg tilbake. Men tenk om du ikke hadde hatt en slik sterk stemme som holdt deg litt tilbake i det hele tatt? Alle kan ikke være som eks-president Trump. Ja, jeg drar det litt langt.

Poenget er at du ikke trenger å fjerne den indre kritikeren. Det holder å bli bevisst på hva som surrer i bakgrunnen og ikke tro på alt som blir sagt. I tillegg må du jobbe med å styrke den vennlige indre stemmen. “Du er god som du er” … “du ser ikke så verst ut” … “du jobber på,” osv.

Share:
Written by Justin
Plant-based nutritionist, lifestyle coach, and mindful eating teacher based in Oslo, Norway. Contact me to book a session online or in person.