Last updated on February 15th, 2023 at 04:19 pm

Kan du kjenne deg igjen i å ha lyst til å gjøre endringer i livet uten at du kommer noen vei? Du verken starter eller planlegger noe mer. Du har det komfortabelt der du er. Kanskje passerer livet deg bare.

Noen ganger er ikke tiden inne for å gjøre endringer. Andre ganger er det snarere alle motargumentene, unnskyldningene, som fastsetter reiseruta videre. Vi holder oss i komfortsonen. Her slipper vi å prøve og feile; justere og forbedre. Unnskyldninger for å sette i gang kan være både bevisste, eller de kan ligge og begrense oss i bakgrunnen av bevisstheten, nærmest som små virus som styrer oss på autopilot. Vi trenger slike virus som bremser oss og holder oss trygge.

Ja, gudskjelov har hjernene våre lært inn en lang rekke tanke- og handlingsmønstre som gjør at vi kommer oss gjennom dagene våre uten å tenke på hvordan eller hva vi skal gjøre. Autopilotene gjøre at vi slipper å tenke.

Det er tidsbesparende. Mindre brysomt. Effektivt!

For eksempel, det å reise til jobb eller skole: reiseruten dit er som oftest den samme enten du går, sykler eller benytter deg av et annet fremkomstmiddel. Du slipper å tenke på hvor du skal gå og hvor lang tid det vil ta. Nå vet du at du må dra ved et gitt tidspunkt for å nå frem tidsnok, og det hele går stort sett på autopilot. 

Slik er det også når spisemønstre må brytes opp og endres for å spise på nye måter. 

Ikke la hjernen din til lure deg til å gi etter for usunn spising når du har et mål om å oppnå bedre helse. 

DEN KREATIVE HJERNEN

Hjernen din er svært kreativ og pønsker kjapt ut tillatelsestanker som gir deg grønt lys til å spise på en måte som ikke er i tråd med målene dine. Unnskyldninger, om du vil. Det finnes enormt mange slike, og i ulike kategorier. Markedsføringsmaskinene vet alt for godt å utnytte slike fraser i deres psykologiske tilnærming. Hvor ofte hører du ikke frasen “fordi du fortjener det”, “bobler av lykke” eller “når du trenger å unne deg noe godt”? Det er rett og slett en måte å manipulere deg til å kjøpe produktene deres.

Alright, tilbake til hjernen din.

I følge psykolog Dr. Judith S. Beck, forfatter av “Beck-programmet” har personer med større kropper enn den fysiske helsen deres tillater en forbløffende evne til å forlede seg selv når det gjelder mat. «Tenk på de gangene du har slanket deg, og du hadde planlagt å begrense matinntaket. Ga du deg selv en “falsk” unnskyldning for å spise?».  

Kikk på denne listen og sjekk om du har hatt noen av disse tidligere: 

Det er greit å spise dette fordi…

  • det er ikke et helt stykke.
  • jeg skal bare spise det denne ene gangen.
  • det er ikke så fetende.
  • jeg veier det opp ved å spise mindre senere.
  • det betyr ingenting.
  • jeg har betalt for det.
  • det blir bare kastet.
  • jeg vil skuffe noen hvis jeg ikke gjør det.
  • alle andre spiser det.
  • jeg feirer.
  • ingen vil se at jeg spiser det.
  • det er bare noen smuler.
  • det er gratis.
  • jeg har så lyst på det.
  • det er en helt spesiell anledning.
  • jeg er opprørt, og jeg gir blaffen.
  • jeg er så sugen på det, og jeg kommer ganske sikkert til å spise det til slutt uansett.

Slik tanker forleder deg til å spise og leder deg vekk fra målet ditt om å ta bedre vare på deg selv og den fysiske helsen din. Slike unnskyldninger kan også sabotere for andre mål du har i livet, det være seg sparing, en hobby du har, trening, osv. 

Å si til en selv at en er en gris, kan gi grønt lys til å spise. Foto: Gratisography

Unnskyldninger har likevel fordeler, det må jeg ta med. Unnskyldninger sparer hjernen din fra å gjøre endringer. Vi vet alle at endringer er energikrevende og krever fokus.

HVA MED TUNGA DA?

Tunga di er et av kroppens organer med flest sansereseptorer. Bare tenk på hvor mye du kan sanse med tunga og munnen. Du kan kjenne temperatur, tekstur (kremete, grovt, flytende), volum, smak (søtt, salt, surt, bittert og umami). Da er det ikke rart tunga elsker å bli underholdt med forskjellig mat selv om magesekken er fullstendig eller relativt full.

Tunga er en mester på å manipulere deg til å spise til tross for hva magesekken sier. Illustrasjon: The Awkward Yeti.

"Tungene våre er mestre i å manipulere oss til å spise mer - til tross for hva magesekkene våre sier.

Også hjernen blir lurt av tunga. For en fyr! Illustrasjon: The Awkward Yeti.

SLIK LYKKES DU

Nøkkelen til å få bukt med unnskyldninger, er å omstrukturere hjernens mønstre. Det første steget er å bli kjent med hva som dukker opp av slike tanker.

Steg to er å imøtegå tankene ved å komme med effektive svar som styrer deg vekk fra den ikke-konstruktive handlingen.

Det siste steget er å fysisk fjerne deg selv fra situasjonen eller avlede deg med noe som får deg på andre tanker. Gjøre noe praktisk rett og slett, for kroppen må stimuleres med andre aktiviteter enn spising. Hva annet kan du finne på?

Om magesekken virkelig er tom og sulten, bør du selvfølgelig spise mat. Og om dette forekommer ofte, bør du sammen med en kyndig vurdere matinntaket ditt.

Nøkkelen til å få bukt med unnskyldninger, er å omstrukturere hjernen din sine mønstre, og det første steget er å bli kjent med hva som dukker opp av slike tanker. Steg to er å komme med effektive svar som styrer deg vekk fra den ikke-konstruktive handlingen. Det siste steget er å fysisk fjerne deg selv fra situasjonen eller avlede deg med noe som får deg på andre tanker. Dessuten må kroppen stimuleres med andre aktiviteter enn spising. Hva annet kan du finne på?

Foto "You Deserve It": Mareka Tamaleaa

Share:
Written by Justin
Plant-based nutritionist, lifestyle coach, and mindful eating teacher based in Oslo, Norway. Contact me to book a session online or in person.