SOYAMELKEN DU DRIKKER ER IKKE FRA REGNSKOGEN

Last updated on July 9th, 2021 at 05:16 pm

«Vi har havremelk, og det er mye bedre for kropp og miljø,» understrekte baristadama back in 2019. «Tomt for soyamelk, med andre ord,» tenkte jeg. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å teste ut denne havrekaffen hennes. Men er virkelig all soya dyrket frem på  nedhogget regnskoggrunn? Og vil soya besudle kroppen din?

Foto: Tabitha Turner

Soyabønnen og matvarer lagd på den har blitt nytt i de fjerne østlige hjørner i mer enn 1500 år, og soyamelk, tofu, miso og tempeh er klassikere på japanske middagsbord. Japanerne spiser omtrent en til halvannen porsjon soya daglig. Dette utgjør mellom 2,5 og 3,75 dl soyamelk. På lik linje med andre belgvekster, er soyabønnen rik på kostfiber, magnesium, jern og andre næringsstoffer. Men er soya helseskadelig? 

Norge importerer også andre soyaprodukter (som soyamelk, soyapølser og kjøtterstatning), men disse utgjør ikke den samme trusselen mot regnskogen. Det skyldes både at volumet er mye mindre enn det som går til fôr, og at denne soyaen ofte kommer fra andre steder enn Sør-Amerika, for eksempel fra USA og Canada. – Regnskogfondet

Mennesker spiser kun 6 % av totalproduksjonen

På den annen side står oppdrett for hele 80 % av konsumet (80% blir til soyamel?). I følge Regnskogfondet er soya den viktigste proteinkilden i fôr på verdensbasis og omtrent alt kommersielt produsert storfe-, svin- og kyllingkjøtt er fôret opp med soya. Norge er den største produsenten av laks – og alle konvensjonelle produkter av laks er foret opp på soya

Franske soyabønner

Hva sier produsenten Alpro om opphavet til soyabønnene de bruker i produktserien deres? «Alpro kjøper kun GMO-frie soyabønner og en stor del av disse er hentet fra Europa, hovedsakelig fra Frankrike. Den andre delen er hentet utenfor Europa – blant annet fra Canada. Da Alpro tidligere brukte soyabønner fra Brasil, ble disse ikke hentet fra regnskogen eller avskoget område og de var i samsvar med de etiske retningslinjene i henhold til Basel-kriteriene*.»

Helseskadelig?

Enkelte styrer unna soyaprodukter i frykt for at helsen deres på sikt vil måtte bøte. Denne frykten skyldes at soyabønnen inneholder spesielle stoffer som ligner på østrogen: fytoøstrogener. Plantestoffet er imidlertid ikke identisk med det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, og følgelig er effekten i kroppen også annerledes. Ifølge Academy of Nutrition and Dietetics finnes det ikke data på at det å spise mer enn fire porsjoner soya daglig er helseskadelig for friske mennesker.

Dersom du har trøbbel med skjoldbruskkjertelen, rådes du til å holde et øye med verdiene dine før og etter at du har begynt å inkludere soya i kostholdet ditt. Academy of Nutrition and Dietetics anbefaler dessuten de som allerede står på medikamenter å vente med soyakonsum til 1-3 timer etter medikamentdosering.

«Spiser du soya, kommer du til å ende opp med bryster» er et trasig og tildels usant argument for å få menn å styre unna soyaprodukter. I en studie på menn, viste det seg at to av deltakerne opplevde såkalte feminiserende virkning av soya. I disse tilfellene lå imidlertid det daglige inntaket på mellom 12 og 18 porsjoner. 12 og 18 porsjoner! På den annen side ble ingen forstyrrelser rapportert på testosteronnivåer selv da det daglige inntaket av soya var på 6 porsjoner.

En porsjon er forøvrig 1 kopp (2,5 dl) soyamelk eller 1/2 kopp tofu.

Foto: Mae Mu

KONKLUSJON

Det er svært liten sannsynlighet for at soyaproduktene du spiser og drikker kommer fra regnskog. Soya dyrket på regnskoggrunn går i hovedsak til foring av oppdrettlaks og kjøtt. Du kan trygt spise 3-4 porsjoner soya daglig uten å få helseproblemer – tvert imot. Soya er gunstig på flere måter.

KILDER

https://www.regnskog.no/no/om-regnskogfondet/dette-mener-regnskogfondet/dette-mener-regnskogfondet-om-soya/problemet-med-soya

https://www.riseofthevegan.com/blog/the-truth-about-soy-busting-the-myths

https://nutritionfacts.org/video/how-much-soy-is-too-much/

https://vegetariannutrition.net/docs/Soy-Safety.pdf

Share:
Written by Justin
Plant-based nutritionist, lifestyle coach, and mindful eating teacher based in Oslo, Norway. Contact me to book a session online or in person.