Last updated on October 4th, 2022 at 11:01 am

Hva er egentlig mindful eating, og kanskje enda viktigere – hva er det ikke? Bare man senker tempoet og er tilstede med maten, samtidig som man velger sunne matvarer og lager maten fra bunnen av, er man mindful. Dette er vel og greit, og på samme tid en vanlig misoppfatning av mindfulness i forbindelse med spising. Jeg ønsker med dette innlegget å definere og tydeliggjøre hva mindful eating innebærer.

Mindful eating inviterer oss til å stole på vår egen nedarvede visdom om hva kroppen, sinnet og hjertet vårt trenger. Ofte undergraver vi denne visdommen, eller intuisjonen, om hva vi spiser fordi den ikke samsvarer med det ernæringsvitenskapen og andre eksterne krefter råder oss til. For i tillegg til det eksperter innen ernæring og helse forkynner, presenterer også VG, Dagbladet og «you name them» ny forskning om hva som kan ta knekken på vår fysiske helse – og hva som kan styrke den. Entusiastiske bloggere deler egne erfaringer og meninger, gjerne betalt av andre. Bedrifter som ønsker pengene våre, arbeider ustanselig og utrettelig med å overbevise oss om effekten av de mirakuløse produktene deres. Pushingen er endeløs. På toppen av det hele har vi naboer, familie og bekjente med deres meninger.

Denne gryta av informasjon som «alle» rører i, drar oss gjerne i vidt ulike retninger. Det kan til tider være overveldende å forholde oss til alt dette. Noen av oss går helhjertet inn for å endre det som kan endres; andre blir apatiske, giddeløse og kanskje litt rebelske. Ingen av delene er særlig helsefremmende. Hvordan kan vi finne personlig balanse?

HVA LIGGER I MINDFUL EATING?

Mindful Eating handler om å holde med oppmerksomt nærvær alt som skjer i deg selv – i kroppen, hjertet og tankene – samt i dine omgivelser. I øyeblikk etter øyeblikk. Mindful Eating er å spise med oppmerksomt nærvær og nysgjerrighet i stedet for med kritikk og fordømmelse.

Mindful Eating er å spise med oppmerksomt nærvær og nysgjerrighet. Photo by Charles on Unsplash.

MINDFUL EATING INNEBÆRER

I følge The Center for Mindful Eating og utviklere av Mindful Eating-Conscious Living, Jan Chozen Bays & Char Wilkins, innebærer mindful eating følgende punkter:

 • Å bruke alle sansene – syn, lukt, berøring og smak – for å være fullt til stede i forhold til hva, når, hvor og hvordan vi spiser.
 • Å være villig til å ta små skritt på veien mot å gjenoppdage et gledesfylt og sunt forhold til mat.
 • Å stole på at kroppens visdom forteller oss når vi er sultne, mette eller tilfredse.
 • Å forstå at full oppmerksomhet på egne fysiske fornemmelser, følelser og tanker kan hjelpe oss å bestemme hvordan vi best kan nære kroppen, hjertet og sinnet.
 • Å innse at fortiden kan påvirke hvordan vi spiser i dag, og at bevissthet rundt dette kan hjelpe oss til frihet fra reaktive, fastlåste mønstre knyttet til mat og spising.
 • Å erstatte avhengighet av ytre regler og indre kritikk rundt spising med nysgjerrighet og vilje til å eksperimentere og oppdage nye ting.
 • Å forholde seg til mat og spising med et nysgjerrig «nybegynnersinn» og litt selvironi.
 • Å erkjenne at det ikke finnes noen «riktig måte» å spise på og at Mindful Eating er en prosess som stadig utfolder seg – slik hele livet vårt gjør.
 • Å se hvordan vi er forbundet med alle de mennesker og andre skapninger som gjennom sitt arbeid og sine liv har bragt oss maten vi spiser.
Photo by Boris Smokrovic. Thank you!

En som spiser med oppmerksomt nærvær vet at…

 • Erkjenner at det ikke finnes noen riktig eller gal måte å spise på, bare ulike grader av bevisst tilstedeværelse rundt opplevelsen av mat.
 • Aksepterer at hans/hennes spiseopplevelser er unike.
 • Er en som selv velger å holde i sin oppmerksomhet alle aspekter rundt mat og det å spise fra øyeblikk til øyeblikk.
 • Er en som ser på umiddelbare valgmuligheter og direkte opplevelser knyttet til mat og spising heller enn å fokusere på de konsekvensene valget kan få for helsen i en fjern fremtid.
 • Er klar over og tenker gjennom konsekvensene av å ikke spise med mindfulness.
 • Opplever å få innsikt i hva han/hun kan gjøre for å oppnå konkrete helsemessige mål etterhvert som han/hun lever mer og mer i pakt med direkte opplevelser knyttet til mat og opplevelsen av helse.
 • Blir oppmerksom på hvordan jorden, levende vesener og kulturelle praksiser samt egne matvalg påvirker systemene i vår verden.

“Mindful Eating handler om å holde med oppmerksomt nærvær alt som skjer i deg selv – i kroppen, hjertet og tankene – samt i dine omgivelser. I øyeblikk etter øyeblikk. Mindful Eating er å spise med oppmerksomt nærvær og nysgjerrighet i stedet for med kritikk og fordømmelse.


LENKER

Klikk for å vise lenker

Kurs: Mindful Eating (venteliste)

https://www.thecenterformindfuleating.org/page-1863947

https://www.thecenterformindfuleating.org/Principles-Mindful-Eating

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjmtKzavZ_iAhULx4sKHa4mB8kQFjAAegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fthecenterformindfuleating.org%2F&usg=AOvVaw2E8Jt02goyDsOI2oflCXYc

Share:
Written by Justin
Plant-based nutritionist, lifestyle coach, and mindful eating teacher based in Oslo, Norway. Contact me to book a session online or in person.