ENERGI OG KALORIER

Last updated on May 16th, 2019 at 08:06 am
Ikke for meget og ikke for lite. Hva er egentlig denne energien vi får fra maten?
«Termodynamikkens første lov» sier at energi verken kan oppstå eller tilintetgjøres. Energi kan kun gå over i andre former. For eksempel kan energi fra solen innsamles og brukes til å forsyne fjernsynsapparatet ditt med elektrisitet. I neste tur stråler tv’n energi i form av lysbølger og varme.
Maten vi spiser inneholder også energi og gjennom mirakuløse prosesser kroppen vår utfører helt uten at vi trenger å løfte en finger, blir denne energien frigjort for at vi skal fungere gjennom en hel dag – og gjennom en hel livsstid. Ja, kroppen er et fantastisk maskineri som bak kulissene gjør alt den kan for at vi skal fungere og lykkes i livene våre.

Som stille tjenere, arbeider kroppens celler for deg selv når du ligger i ro og hviler. Fordøyelsessystemet fordøyer og frakter næringsstoffer inn i kroppen; mens restene elegant geleides ut. I immunapparatet arbeider de pliktoppfyllende arbeiderne ustanselig med å arrestere og uskadeliggjøre uønskede molekyler, stoffer, virus og basiller som truer helsen vår. Alt dette drives av energien vi får gjennom maten vi spiser. Her er noen flere eksempler på hvilke prosesser kroppen vår bruker energi til:
- pust
- fordøyelse av mat
- temperaturregulering
- tenking
- bevegelse
- produksjon av viktige hormoner
- immunforsvar
- og mye mer
BASALT ENERGIBEHOV
Det «basale energibehovet» (BER), angir hvor mye energi det krever å opprettholde et stabilt miljø i en kropp når den ligger helt stille i et helt døgn. All fysisk aktivitet utover dette krever ekstra energi, og må følgelig medregnes om det er sannsynlighet for at du spiser for mye eller for lite. Løfter du en finger, krever dette mer energi.
En enkel formel for å regne ut basalt energibehov for 24 timer er:
30 X kroppsvekt i kg – 70 = xxxx kilokalorier

Vi mennesker henter energien vår ut fra maten vi spiser. Plantene er nederst på rangstigen, og i motsetning til å spise mat som oss, produserer de energi ved å slikke sol, inhalere CO2 og slurpe vann. Plantene lagrer energi i form av lange kjeder av sukkerstoffer (karbohydrater) kalt «stivelse». Når vi senere spiser disse plantene, nyttiggjør vi oss av den opplagrede stivelsen deres. Ikke ulikt det som skjer når elektrisitet fra solen brukes til å vise deg favorittprogrammet ditt på fjernsynet eller dataskjermen din.
Vi mennesker kan også få energi fra proteiner, fett og alkohol.
Overskudd av energi, kan vi mennesker (og dyr) lagre som fett eller «glykogen» (karbohydratlagre).

KALORIER
Kalori, symbol «cal», gammel enhet for varmeenergi. En kalori ble opprinnelig definert som den varmen som skal til for å heve temperaturen i 1 g vann med 1 °C, det vil si cirka 4,2 J (joule). -Store norske leksikon
ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOFFER
Når vi vanligvis snakker om kalorier, mener vi egentlig kilokalorier (kcal). Dette er også den enheten som menes når det bare står skrevet kalorier her på denne nettsiden. Karbohydrater og proteiner gir 4 kcal per 1 gram hver når energien deres frigjøres i kroppen vår, mens 1 gram fett gir 9 kcal. Vi er nødt til å spise mye av de energigivende næringsstoffene for å overleve – ja, gjerne flere kilo hver dag. Derfor kalles de energigivende næringsstoffene gjerne «makronæringsstoffer».
Siden enheten cal er en liten enhet, er det blitt vanlig å angi energiinnhold i næringsmidler med kilokalori:
1 kcal = 1000 cal
Leser man næringsdeklarasjon til en matvare, ser man gjerne at energien er angitt i både kcal og kJ. Joule er en egen enhet for energi.
«KiloJoule» (kJ)
1 kcal = 1000 cal = ca. 4,2 kJ
Jeg skriver ikke noe mer om den her fordi det gjerne blir forvirrende å forholde seg til alle enhetene. Les gjerne her om du ønsker.
EN LITEN VIDEO
SUMMA SUMMARUM
Kroppen din trenger energi til en lang rekke prosesser den kontinuerlig utfører – for eksempel temperaturregulering og tenking. Matvarene du spiser inneholder energi. Ikke desto mindre er matvarer som inneholder alle tre energikildene viktig ikke bare for å overleve, men også for vedlikehold og videreutvikling av den hardtarbeidende kroppen din.
Leave a Comment